Blog

Nalewka czosnkowa

nalewka

Dzisiejszym (super) bohaterem będzie nalewka czosnkowa. I od razu uprzedzam ataki co bardziej gorliwych czytelników: tak, to nie jest nalewka tylko syrop ale skoro ja wymyśliłam to mam prawo nazwać jak chcę. I kropeczka😉

Co potrzebujemy:

👉 sok z 3 cytryn,

👉 12-15 zmiażdżonych a następnie (po 10 minutach) pokrojonych ząbków czosnku,

👉 pół szklanki ciepłej wody

👉 pół szklanki miodu

Wszystkie składniki wkładamy do słoja, zakręcamy potrząsamy do wymieszania. Miód może stawiać opór dlatego polecam na początku wymieszać miód z samą wodą. Słój wstawiamy do ciemnej półki na 3 dni nie zapominając o wstrząśnięciu słojem raz dziennie. Po 3 dniach miksturę przecedzamy, odciskamy i zlewamy do innego słoja lub butelki. Następnie niewielką część nalewki odlewamy do małego słoiczka i ten zostawiamy na zewnątrz (blat kuchenny, stół). Pozostałą część w dużej butelce wstawiamy do lodówki. Naszą nalewkę czosnkową pijemy z małego słoiczka z blatu – ciepłe składniki łatwiej się przyswajają.

Jak pijemy? Ja tradycyjnie „na gule” 😆. Tradycjonaliści: łyżka, łyżeczka po jedzeniu. Zobaczcie co na to Wasz żołądek. Ważne, żeby pić małymi łykami, tak żeby nalewka powoli przepłynęła przez nasze gardło, powoli je otuliła i oblepiła.

Nalewkę robi się bardzo szybko (oprócz oczywiście tych 3 dni stania) ale jeśli ktoś jest w potrzebie można używać już następnego dnia. Po prostu po 3 dniach ma już odpowiednią moc a czosnek nie jest już tak palący.

Na zdrówko!!! I dajcie znać jakie macie jeszcze inne patenty na podniesienie odporności

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *